torsdag 15 december 2016

Inredningskollektion

Här kan ni se exempel på hur inredningskollektioner kan se ut. Ni kan se att de har arbetat med till exempel formerna och materialen som den röda tråden för kollektionens utseende som gör att man man få upplevelsen av att de består av samma "familj".



måndag 12 december 2016

Färglära

Ittens färgcirkel. https://sv.wikipedia.org/wiki/Johannes_Itten


 Alla färger går att blanda utifrån tre grundfärgerna blått, gult och rött.



Komplementfärger förstärks om de hamnar bredvid varandra. Färgen rakt över cirkeln är komplementfärger.


Komplementfärger.

                                                                        Kalla färger.
Varma färger.

måndag 5 december 2016

Konstnärsdrömmen

Idag började vi titta på Konstnärsdrömmen som en inspiration till kommande moment i kursen som är akryl. Ni som inte var med under dagens lektion kan titta på det första avsnittet hemma.


Länk:

http://www.svtplay.se/video/11074733/konstnarsdrommen/konstnarsdrommen-sasong-1-avsnitt-1


torsdag 17 november 2016

Ändrat datum för inlämning av serie-uppgiften!!!

Hej alla goa,

Nästa torsdag 24/11 när vi har bildlektion så är det Temadag - hållbar konsumtion med olika föreläsningar. Detta betyder att vår lektion faller bort.  :(
Därför ändrar vi dag för inlämningen av serien till måndagen den 28 november kl. 23.59. Ni kommer alltså få samma antal lektioner så ni kan vara lugna.

Från och med v. 48 (28 nov) så kommer vi har Bild och form på måndagar istället för torsdagar. Mellan kl. 12. 40 - 15.10. Detta är en tillfällig schemaändring fram till jul.


 /Lovisa

torsdag 10 november 2016

Serier

Under lektionen idag som handlade om serier så gick jag igenom ett gäng kända serietecknare som alla har olika stilar. Här kommer deras namn och grejer som ni kan låta er inspireras av.

Ester Eriksson
Lilla Berlin - Elin Ekman

Nina Hemmingsson

Jan Stenmark

Liv Strömquist 


Sara Granér 

Bim Eriksson


/Lovisa

torsdag 27 oktober 2016

Samtidskonst

Under dagens lektion använde vi Sokratiska samtal som metod när vi pratade om samtidskonst. De olika konstverken vi analyserade var Joanna Rytel "Glada abortbarn", Mark Quinn "Self", Yinka Shonibare "Dysfunctional Family", Adriana Bertini "Dress up against AIDS", Margi Geerlinks och AES+F "Action Half Life Warriors".

Self, Mark Quinn


Här kommer Wikipedias definition av begreppet samtidskonst:

"Begreppet samtidskonst refererar antingen till konst som görs i vår samtid, eller utvidgat, konst från sent 1960-tal till och med 2000-talets konst. Samtidskonst kan också vara synonym med postmodern konst eller konst som medvetet befinner sig utanför eller motsätter sig modernismens grunder. Termen postmodernism kan dock vara problematisk eftersom den kan referera till en historisk epok och ett specifikt förhållningssätt till konst och skapande, och eftersom många konstnärer även idag fortsätter att skapa konst utifrån ett modernistiskt ramverk och nutida konstverk därför inte alltid uppvisar eller avhandlar typiskt postmodernistiska idéer. Därför används ofta begreppet samtida konst, på grund av ordets inkluderande karaktär.
Konsten har sedan slutet av 1960-talet blivit allt mer internationell. I skuggan av ett vidgat konstbegrepp har det gränsöverskridande och personliga, somliga skulle säga privata, fått mer utrymme och ismerna har fått träda tillbaka."

/Lovisa

torsdag 20 oktober 2016

Akvarell fortsättning

Idag experimenterade vi med salt, plastfolie, bubbelplast, bomull och tops tillsammans med akvarell. Här kommer två videos på temat.

Salt


Plastfolie, bubbelplast, bomull

/Lovisa

torsdag 13 oktober 2016

Akvarell

Under dagens lektion började vi med grunderna i akvarell. Vi testade att måla vått i vått, torrt på torrt,  torrt på vått och vått på torrt. Vi började även att måla ett valfritt djur med hjälp av dessa tekniker. Här nedan kommer lite inspiration:

Flower painting wet into wet

Painting a galaxy
Splatter punch: wet into wet

/Lovisa 

tisdag 11 oktober 2016

Idag gick vi igenom NCS systemet på Designlektionen. Här hittar ni youtube videon som förklarar kort om NCS systemet och hur det fungerar.

Här är en plansch som också beskriver systemet lite mer:

måndag 3 oktober 2016

Här är "Design Rules" från BBC som jag visade ett klipp från idag. Klippet jag visade var ungefär från 17:10 till ca 21:10 på den här videon.

Rumsupplevelse med färg




torsdag 29 september 2016

Att frilägga en bild

Under veckans lektion lärde vi oss hur vi frilägger en bild. Det går att göra på olika sätt i Photoshop. Här nedan kommer några tutorials ni kan titta på om ni blir osäkra på vad jag gick igenom. Under lektionen använde vi verktyget "magnetlasso" men det går även att använda de andra lassorna.

Uppgiften ni fick under lektionen hittar ni digitalt på Schoolsoft.






Lycka till! /Lovisa

torsdag 15 september 2016

Photoshop

Under dagens lektion gick vi igenom grunderna i Photoshop. Vi lärde oss följande moment:


  • Göra bilder svartvita
  • Genomgång av verktyg menyer
  • Fixa ljuset
  • Ljusare skuggor
  • Mättnad
  • Beskär och komponera
  • Räta upp en horisont
  • Gör flytande
  • Ta bort fläckar
  • Ångra
  • Spara, jpg/psd


Här är länken till de olika tutorialsen från Moderskeppet: /http://guld.moderskeppet.se/kurser/kurs/grunderna-i-photoshop-cs6/

Effekten är gjord med filtret "Gör flytande".

torsdag 8 september 2016

Huvudet och ansiktet

Under dagens lektion testade vi att teckna ett självporträtt i blyerts utifrån en selfie. Här nedan kan du se de bilderna vi tittade på under lektionen. För att få rätt proportioner på sitt porträtt så kan man använda sig av hjälplinjer. 






torsdag 1 september 2016

Starta en blogg

Välkomna!


Här kommer ni få information om momenten vi läser i kurserna Bild och Form 1B(Lovisa), Design 1 och Formgivning 1(Eleonore). Det kan exempelvis komma upp länkar, artiklar och bilder på inspiration som vi vill att ni ska titta på eller läsa.

Det första ni ska göra är att starta en blogg via blogger.com. Klassens bloggar kommer ligga länkade i en lista här till höger. Vi vill att ni ska använda bloggen som en processdagbok framför allt för er egen skull men även så vi kan se vilka moment/uppgifter ni har klarar av i kursen.

Det här kommer helt enkelt bli ett ställe där du samlar dina arbeten, vägen dit, tankar, motgångar, flow och allt annat som kan vara intressant i din konstnärliga process.

Glöm inte att dokumentera allt du gör och använd din mobilkamera. 


Lycka till! /Lovisa